Народното събрание обсъди проблемите на селското стопанство. Темата поставиха от ДПС,

...
Народното събрание обсъди проблемите на селското стопанство. Темата поставиха от ДПС,
Коментари Харесай

Депутатите решени да спасят родното земеделие


Народното събрание обсъди проблемите на селското стопанство. Темата сложиха от Движение за права и свободи, като извикаха в пленарна зала земеделския министър Кирил Вътев.

България през последните години се е трансформирала във вносител на селскостопански артикули, посочи Джевдет Чакъров. Движение за права и свободи упорства селското стопанство да се трансформира в народен приоритет.

Формацията вижда съсипия в бранша. 85% от обработваемата земя е заета от зърнени култури, посочи Чакъров. Затова и огромна част от плодовете и зеленчуците у нас са вносни. Млечните ни артикули са поскъпнали фрапантно. Между 400 и 800 лв. годишно е загубата на фермерите от една крава и това води до банкрути.

До 2 месеца Министерство на земеделието и храните да показа проект за по-справедливо систематизиране на директните заплащания за стопаните, упорстват от Движение за права и свободи, както и да се изготвят промените в стратегическия проект за развиване на земеделието. Движение за права и свободи упорства до месец ведомството да показа проект за възобновяване на Напоителни системи.

България употребява земята си за произвеждане на най-евтиното, сподели и Росен Костурков от ПП/ДБ. Затова и групировката желае смяна на стратегическия проект. Той желае повече време за правене на проект за възобновяване на поливните системи и предлага това да стане до 6 месеца.

ГЕРБ поддържат концепциите. И Българска социалистическа партия поддържат предлагането на Движение за права и свободи.

Министър Кирил Вътев даде обещание да бъде променен стратегическия проект. Ще бъде обновен слот разбора, посочи той. Ще бъдат преоценени потребностите на бранша и методиките за подкрепяне на сектора. Ще въведем автоматизация на системите, посочи Вътев.

Предвижда се мярка за подпомагането на производителите за поливане на стойност 16 милиона лв.. Прави се разбор на агрохранителната верига, който ще покаже най-слабите звена. Възстановява се дирекция Хидромелиорации, разгласи земеделският министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР